Intervju med den myteomspunnede Eduard Meka. Som i dag heter Ermir Strati og spiller for Fortuna Oslo i 4.divisjon.

2002 – 2.divisjon
19 kamper
6 mål

I 2002 spilte du for Salangen IF i 2.divisjon, det ble 19 kamper. Hvordan var det å være i Salangen?
”Salangen var et flott sted å være. Alle var veldig snille, aksepterte meg og tok meg godt i mot. Jeg likte meg veldig godt der, både i Salangen som sted, men også på fotballaget. Jeg likte hvordan årstidene var, med lange dager med sol på sommeren og mørketid på vinteren. Jeg ble kjent med Jan-Tore Bakli mens jeg var i Salangen, og setter fortsatt utrolig stor pris på all hjelp jeg har fått fra han. Det var han som så en meg stå å trene fotball på egenhånd, og det var han som ga meg sjansen til å vise meg fram som fotballspiller i Salangen.”

Har du lyst å fortelle oss om hvordan reisen din har vært siden 2002?
Da jeg sluttet i Salangen reiste jeg først til Tromsø for å prøve meg i TIL, jeg fikk ikke kontrakt og ble anbefalt å reise til Alta for å spille i 1.divisjon. Jeg trente med Alta i 8 måneder uten å få spille fordi oppholdstillatelsen min ikke kom i orden. På bakgrunn av avslag i søknaden måtte jeg reise tilbake til Albania. Jeg fikk kontrakt med et albansk 1.divisjonslag, og etter min første sesong der rykket vi opp til den albanske tippeligaen hvor jeg spilte i 4 sesonger. Jeg fikk være med på å vinne den albanske cupen og være med i Europa League, hvor jeg faktisk scoret et mål. Etter dette tok jeg overgang til et 1.divisjonslag hvor jeg ble spillende hovedtrener. Jeg spilte der i 2 år før jeg tok overgang til enda et annet lag i 1.divisjon. Vi vant serien og rykket opp til tippeligaen, men jeg ble ikke med opp. Jeg flyttet til Malta og spilte noen kamper i cupen for en profesjonell klubb der. Nå er jeg i Norge og spiller fotball i 4.divisjon, hvor jeg også er sportsdirektør og hovedtrener.

Stemmer det at du forlot midt i en fotballkamp på Idrettsheia fordi du var redd for at tennene dine var skadet?
Det stemmer. Jeg fikk en albue i ansiktet i en duell, og fikk panikk fordi jeg trodde jeg hadde knust flere tenner. Jeg løp inn i garderoben og tenkte at jeg bare skulle sjekke tennene, før jeg skulle gå utpå igjen. Siden jeg hadde panikk glemte jeg at jeg ikke hadde lovt å forlate banen uten tilsyn av lege, og da jeg kom ut fra garderoben hadde de byttet meg ut.

Meka1
Meka i en treningskamp i Skarphallen. FOTO: NORDLYS


Hvordan har du det nå?
Jeg har det bra. Bor i Oslo og trives her. Jeg driver fortsatt med fotball og jeg prøver å bruke erfaringer jeg har fått gjennom min egen fotballkarriere for å utvikle spillerne på laget mitt.

Kan du fortelle oss om livet ditt før du kom til Salangen? Hva gjorde deg til en så god fotballspiller?
Før jeg kom til Salangen bodde jeg i Albania og levde et normalt liv med skole og venner. Jeg begynte å spille fotball som 7åring og trente fotball hver dag. Jeg ønsket å følge fotballdrømmen min, og ville dermed ut i Europa. Valget falt på Norge fordi jeg hadde en venn som hadde veldig lyst til å reise hit. Jeg ble med han. Det som gjorde meg til en god fotballspiller var hardt arbeid hver dag. Jeg trente flere ganger om dagen og var fokusert på oppgavene mine. Talentet fører deg opp og fram, men det er den harde jobben som holder deg der.

Du var på ”prøvespill” hos Tromsø IL i 2002, kan du huske noe fra oppholdet?
Under oppholdet mitt i TIL merket jeg raskt at nivået var veldig mye høyere enn jeg var vant med i Salangen. Tempoet var mye høyere og det var mange gode spillere der, deriblant Morten Gamst Pedersen og Peter Kovac. Jeg fikk en fin omvisning på Alfheim og ble tatt godt i mot av både spillere og støtteapparat. Jeg husker at jeg ble hentet på hotellet før trening, og ble kjørt tilbake når treninga var ferdig.

Takk for praten Ermir